Namen
Prijava obratovalnega časa gostinskega obrata (kmetije).
Osebni podatki, ki se zbirajo na vlogi
Odgovorna oseba prijavitelja: ime in priimek, elektronska pošta, telefonska številka.
Rok hrambe
Skladno s klasifikacijskim načrtom občine.
Opis postopka
Gostinec določi svoj obratovalni čas in ga prijavi za gostinstvo pristojnemu organu samoupravne lokalne skupnosti. Gostinec mora poslovati v obratovalnem času. Ločimo redni in podaljšani obratovalni čas. Redni in podaljšani obratovalni čas se določi glede na vrsto gostinskega obrata, kot sledi:
- gostinski obrati, ki nudijo gostom nastanitev in sestavne enote teh obratov ter kmetije z nastanitvijo med 0.00 in 24.00 uro,
- restavracije, gostilne, kavarne in izletniške kmetije med 6.00 in 2.00 uro naslednjega dne (podaljšani čas do 2.30 ure),
- slaščičarne, okrepčevalnice, bari, vinotoči in osmice med 6.00 in 24.00 uro (podaljšani čas do 00.30 ure naslednjega dne),
- obrati za pripravo in dostavo jedi med 0.00 in 24.00 uro oziroma glede naročila,
- gostinski obrati v sklopu igralnic in igralnih salonov med 0.00 in 24.00 uro oziroma v času njihovega obratovanja,
- gostinski obrati v sklopu bencinskega servisa med 0.00 in 24.00 uro oziroma v času njihovega obratovanja.
Ne glede na prejšnji odstavek, smejo gostinski obrati, ki gostom nudijo le jedi in pijače (restavracije, gostilne, bari, kavarne, slaščičarne in okrepčevalnice), ki se nahajajo v stavbah s stanovanji ali v objektih, ki se nahajajo na območju stanovanj, ki so namenjena bivanju, in izletniške kmetije na teh območjih, obratovati le med 6.00 in 22.00 uro. To velja tudi za vrtove, terase ipd.
Če gostinski obrat oziroma kmetija opravlja gostinsko dejavnost izven rednega obratovalnega časa, se šteje, da obratuje v podaljšanem obratovalnem času.
Gostinskim obratom, ki opravljajo dejavnost v stavbah s stanovanji ali na območju stanovanj, katerih redni obratovalni čas je med 6.00 in 22.00 uro se lahko odobri podaljšanje obratovalnega časa, kot sledi:
Restavracije, gostilne, kavarne in izletniške kmetije ter letni vrtovi in terase v sklopu le-teh:
- od nedelje do četrtka do 24.00 ure,
- v petek in soboto do 1.00 ure naslednjega dne.
Slaščičarne, okrepčevalnice, bari ter letni vrtovi in terase v sklopu le-teh:
- od nedelje do četrtka do 23.00 ure,
- v petek in soboto do 24.00 ure.
Gostinec mora razpored obratovalnega časa za svoj gostinski obrat prijaviti za gostinstvo pristojnemu organu občine 15 dni pred:
- začetkom novega koledarskega leta za naslednje koledarsko leto,
- začetkom obratovanja,
- spremembo obratovalnega časa.
Ne glede na določilo prve alineje zadnjega odstavka gostincu, ki prijavi samo redni obratovalni čas in ne zaproša za podaljšani obratovalni čas, po prvi potrditvi ni treba za vsako koledarsko leto ponovno prijavljati razporeda obratovalnega časa, če tega ne spreminja in če ni prišlo do sprememb osnovnih podatkov o gostinskem obratu (naziv, sedež, ...).
Pristojni, dodatne informacije
Vlogo lahko vloži gostinec ali kmet, za odločanje o vlogi pa je pristojna Občinska uprava občine.
Kontaktna oseba: Darja Zemljina, tel.: 02 703 60 80.
Taksa
Ob prijavi rednega obratovalnega časa se upravna taksa ne zaračunava.
Ob prijavi podaljšanega obratovalnega časa znaša upravna taksa po tarifni številki 1 in 3 Zakona o upravnih taksah 22,60 €.
Za e-vlogo se plača le upravna taksa po tarifni številki 3 Zakona o upravnih taksah v znesku 18,10 €. Če vlagatelj ni taksni zavezanec oziroma je plačevanja taks oproščen, navede razlog iz zakona ali priloži ustrezna dokazila.
Pravna podlaga v Republiki Sloveniji
Dodatna pojasnila
Pravilnik o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (Uradni list RS, št. 78/99, 107/00, 30/06 in 93/07).