Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Bračkov križ, leseno razpelo
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Monday 18 Dec 2017
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Bračkov križ, leseno razpelo
There are no translations available.

Na stičišču cest iz Ženjaka, Spodnje Ročice in Benediškega Vrha. Benediški Vrh 19
04_1_Brackov_kriz
Čas postavitve ni znan, po pripovedovanju pa so dale križ že pred drugo svetovno vojno postaviti sestre, Mima, Treza in Hana Bračko. Na začetku sedemdesetih let ga je podrlo hudo neurje, vendar so ga Fajdigovi že čez kak mesec postavili nazaj, o čemer pripoveduje tudi letnica, vrezana v spodnji del razpela. Tedaj so izdelali novo razpelo, stara kipa Kristusa in Marije so odnesli v cerkev, župnik Ivan Zanjkovič pa jim je v zameno dal sedanji kip Križanega. Tega je obnovil Feliks Belna, ki je sam prispeval še manjši Marijin kipec, katerega torzo je še danes ohranjen na križu.

Leseno razpelo stoji na visokem, kot miza oblikovanem betonskem podstavku z nekoliko nazaj zamaknjeno nogo. V spodnjem delu je širše in obogateno s štirimi ločnimi oblikami. V čelni sta izrezljani letnici 1970 ter 1974(?) in med njima napis IHS. Močno profilirana lesena konzola nosi manjši, a odlomljen Marijin kipec. Nad njo je večji leseni kip Križanega. Oba sta zaščitena s samostojnima, dekorativno obdelanima pločevinastima strešicama (spodnja je danes povešena), razpelo pa na vrhu ščiti ravno tako dekorativno obdelana pločevinasta streha, na temenu okrašena s pločevinastim petelinčkom – veternico na stožčastem podstavku. Kristusovo rahlo naprej sklonjeno glavo krona trnjeva krona, boke pa mu ovija opasica, ki mu ob strani pada v plosko položenih gubah. Kljub temu, da so barve danes že popolnoma izginile, je razvidno, da je Kristusov kip, ki ga odlikujeta lepo izdelan obraz in logično izpeljane gube draperije, kvalitetnejše delo. V nasprotju z njim je Marija serijski obrtniški izdelek.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month December 2017 Next month
M T W T F S S
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.