Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Pokopališki križ, leseno razpelo
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Sunday 21 Oct 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Pokopališki križ, leseno razpelo
There are no translations available.

Sredi pokopališča na robu naselja

Po pripovedovanju je na benediškem pokopališču že od nekdaj stal lesen križ, ki sta ga v skladu s slovenjegoriško tradicijo bogatila lesena kipa Križanega in Marije. Danes je na razpelu le Kristus, Marijin kipec, na katerega namiguje tudi v spodnjem delu razpela ohranjena konzola, pa je izginil že pred letom 1951. Podatek izvemo iz Župnijske kronike, v kateri je tudi zabeleženo, da je bil križ tega leta obnovljen. Leta 1990 je Andrej Borko iz Ihove izdelal novo razpelo. Križani, ki je bil že tedaj v precej slabem stanju, je vzdržal še deset let, leta 2000 pa so ga nadomestili s sedanjim, delo Albina Irgoliča iz Zgornje Ščavnice.

Leseno razpelo stoji na visokem podstavku, zidanem iz nepravilno oblikovanih kamnov, vezanih z malto, ki ga na vrhu zaključuje nekoliko širša betonska plošča. S prednje in hrbtne strani ga ob robovih krasi preprosta vrezana bordura. Na prednji stranici je spodaj vrezan napis IZDELAL / ANDREJ / BORKO / IHOVA in nad njim letnica 1990. Profilirana, konično oblikovana lesena konzola je namenjena Marijinemu kipcu, v zgornjem delu pa je pritrjen večji, solidno izdelan leseni kip Križanega. Zaščiten je s samostojno, dekorativno obdelano pločevinasto strešico. Razpelo na vrhu ščiti ravno tako dekorativno obdelana pločevinasta streha, ki jo na temenu krona iz pločevine izdelan Kristusov monogram IHS s križem v žarkih. Ta stoji na podstavku, ki ga sestavljata večja in manjša krogla in se obrača v vetru. Pod streho je pritrjena pločevinasta tablica z napisom INRI. Kristusovo rahlo sklonjeno glavo krona trnjeva krona, izpod katere mu po obrazu polzi kri. Kri mu polzi tudi iz prebodene strani, rok in nog, vidna pa je tudi na kolenih. Boke mu ovija rahlo nagubana opasica bele barve, ki se ob strani nabere v bogat vozel in v precej voluminoznih vzporednih gubah pade do kolen.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month October 2018 Next month
M T W T F S S
week 40 1 2 3 4 5 6 7
week 41 8 9 10 11 12 13 14
week 42 15 16 17 18 19 20 21
week 43 22 23 24 25 26 27 28
week 44 29 30 31
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.