Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Markovičev križ, leseno razpelo
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Friday 19 Oct 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Markovičev križ, leseno razpelo
There are no translations available.

Na križišču poljskih poti pod Ločkim Vrhom

Lastniki vedo povedati, da je sprva stal križ v "Baumanovem lesi", približno stopetdeset metrov oddaljen današnjega. Ker se je podrl, je dala leta 1938 Frančiška Markovič postavili novega, nova kipa Kristusa in Marije pa so tedaj kupili pri Taclu iz Oseka. Križ je bil nazadnje obnovljen leta 1994. Leseno razpelo je bilo izdelano na novo, lesena kipa Kristusa in Marije pa je Alojz Žekš iz Sv. Trojice le na novo prebarval.

Leseno razpelo brez podstavka raste neposredno iz tal. V spodnjem delu je nekoliko širše. Preprosta lesena konzola nosi Marijin kipec iz lesa, nad njo je večji leseni kip Križanega. Oba sta zaščitena s samostojnima, dekorativno obdelanima pločevinastima strešicama, razpelo pa na vrhu ščiti še večja, ravno tako dekorativno obdelana pločevinasta streha. Kristusovo na stran sklonjeno glavo krona trnjeva krona, izpod katere mu po obrazu polzi kri. Kri mu polzi tudi iz ran na strani, rokah in nogah. Boke mu ovija bela opasica, ki jo razgibavajo zmečkanine gub in jo dopolnjuje ozek motiv draperije ob strani. Marija stoji s sklenjenima rokama. Oblečena je v rdečo obleko z belim ovratnikom in modro ogrinjalo, ki ji pokriva tudi glavo. Obleko ji od pasu navzdol razgibavajo redke vzporedne gube. Ogrinjalo zaznamujejo večje ravne površine. Te v zgornjem delu dopolnjujejo v plasteh naložene gube draperije, ki pada preko Marijine levice.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month October 2018 Next month
M T W T F S S
week 40 1 2 3 4 5 6 7
week 41 8 9 10 11 12 13 14
week 42 15 16 17 18 19 20 21
week 43 22 23 24 25 26 27 28
week 44 29 30 31
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.