Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Krmekova kapela, kapelica zaprtega tipa
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Friday 19 Oct 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Krmekova kapela, kapelica zaprtega tipa
There are no translations available.

Na slemenu na razpotju cest, ki iz Benedikta vodita na Sv. Tri kralje in v Štajngrovo. Benedikt NN
25_1_Krmekova_kapela
Po podatkih iz Jožefinske vojaške izmere naj bi na mestu današnje kapelice stalo zidano znamenje že v drugi polovici 18. stoletja. O nastanku sedanje kapelice ni podatkov, je pa zagotovo stala po letu 1919, ko je šla mimo nje procesija sv. Rešnjega telesa. Črke KJ in KA na vratih verjetno pričajo o prenovi, ki sta jo izvršila oče in mati sedanjih lastnikov, Jože in Alojzija Krmek, vendar ravno tako ni jasno kdaj. Ob lesenem Marijinem kipu, ki še danes krasi kapelico, sta nekoč v vlogi nosilcev svečnikov stala dva lesena angela. Jože Krmek ju je domnevno v šestdesetih letih prodal in kmalu nato kupil zvon in lesen kipec sv. Bernardke. Kapelico so nazadnje obnovili leta 1985.

Kapelica je v tlorisu kvadrat z rahlo izbočeno zadnjo stranico. V zadnjem delu se dviguje zidan zvonik, v katerem je še danes zvonček. Fasado predira velika, s potlačenim lokom zaključena vratna odprtina, ki jo zapirajo lesena, delno zastekljena vrata. Ta krasijo iz lesa izrezljane črke KJ in KA, ki jih na levi spremlja plameneče srce in na desni križ. Fasado členi še ozek izstopajoč okvir, ki obdaja trikotno čelo. Stranski steni predirata polkrožno zaključeni okenski odprtini, zaprti z zastekljenima lesenima okenskima okvirjema. Členi ju še preprost gladek venčni zidec, ki se nadaljuje na zadnjo steno. V zadnjem delu prehod v izbočeno zadnjo stranico mehčata izstopajoča zaobljena vogala. Zadnjo steno proti vrhu predira manjša okrogla odprtina. Kapelico pokriva dvokapna pločevinasta streha, v zadnjem delu oblikovana skladno z izbočeno zadnjo stranico. Zvonik, ki ga členi preprost venčni zidec, predirajo štiri s potlačenim lokom zaključene okenske odprtine. Pokriva ga preprosta šotorasta pločevinasta strešica, ki jo na vrhu krona križ, stoječ na podstavku v obliki nizkega valja. Kapelica je postavljena na nizek betonski podstavek, v katerega sta v sprednjem delu vrezani dve stopnici.

V notranjščini na zidani oltarni mizi stoji lesen kipec Brezmadežne. Marija z razširjenima rokama stoji na zemeljski obli, ki jo ovija kača z jabolkom v žrelu in z nogo tare glavo kači. Marijino glavo obdaja venec zvezd. Oblečena je v preprosto padajočo modro obleko, prepasano s črnim pasom in mehko padajoče rožnato ogrinjalo. Ob njej je bolj nerodno izdelan lesen kipec klečeče Bernardke. Bernardka je po kmečki navadi oblečena v zeleno obleko in bel predpasnik. Ramena ji ogrinja modra, glavo pa ji pokriva bela, preko pasu segajoča ruta.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month October 2018 Next month
M T W T F S S
week 40 1 2 3 4 5 6 7
week 41 8 9 10 11 12 13 14
week 42 15 16 17 18 19 20 21
week 43 22 23 24 25 26 27 28
week 44 29 30 31
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.