Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Križ pred cerkvijo Svetih Treh Kraljev, leseno razpelo
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Monday 22 Oct 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Križ pred cerkvijo Svetih Treh Kraljev, leseno razpelo
There are no translations available.

Na razcepu cest pod cerkvijo sv. Treh kraljev

Kot priča letnica na razpelu, je bilo postavljeno leta 1933. Postavitev je verjetno povezana s procesijami sv. rešnjega telesa, ki so nekoč potekale od cerkve sv. Benedikta do cerkve sv. Treh kraljev. Leta 1995 ga je obnovil Andrej Borko iz Ihove. Ker je križ prej brez podstavka rasel neposredno iz zemlje in je les segnil, ga je Borko nekoliko odrezal ter dodal podstavek. Ob tem je tudi prebarval Kristusov kip.

Leseno razpelo stoji na nizkem kvadratnem podstavku, zidanem iz nepravilno oblikovanih kamnov, vezanih z malto in v gornjem delu le močneje zalitih z betonom. Spodaj je širše, preko ločnih motivov z vseh štirih strani pa se malenkost zoži. Na čelni stranici je v zgornjem delu ločne oblike vrezana in belo obarvana letnica 1933. Nad njo je že na ožjem delu križa vrezan napis OBNOVIL / ANDREJ / BORKO / IHOVA / 1995. V gornjem delu razpela je pritrjen večji lepo izdelan leseni kip Križanega, ki je zaščiten z manjšo dekorativno obdelano pločevinasto strešico, razpelo pa na vrhu ščiti večja, ravno tako dekorativno obdelana pločevinasta streha. To na temenu krona iz pločevine izdelan napisom IHS v žarkih, stoječ na krogli, pod njo pa je pritrjena kot napisni trak oblikovana pločevinasta ploščica z napisom INRI. Kristusovo na stran nagnjeno glavo krona trnjeva krona, izpod katere mu po čelu polzi potoček krvi. Kri mu polzi tudi iz ran na strani, rokah in nogah. Boke mu ovija s ploskovitimi gubami razgibana opasica, ki jo bogatita motiva draperije ob straneh.

Križ stoji na dvignjenem terenu pod mogočnim drevesom. Nekoč je do njega vodilo več stopnic, od katerih so danes ohranjene le še štiri. Ostale je prerasla trava.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month October 2018 Next month
M T W T F S S
week 40 1 2 3 4 5 6 7
week 41 8 9 10 11 12 13 14
week 42 15 16 17 18 19 20 21
week 43 22 23 24 25 26 27 28
week 44 29 30 31
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.