Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Kranerov križ (Lemplov križ), leseno razpelo
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Monday 22 Oct 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Kranerov križ (Lemplov križ), leseno razpelo
There are no translations available.

Med dvema mogočnima smrekama, ob cesti iz Spodnje Bačkove proti Sv. Ani

Po pripovedovanju je dal križ že konec 19. stoletja postaviti Johan Kraner. Nazadnje je bil obnovljen v začetku devetdesetih let dvajsetega stoletja. Tedaj je bilo prebarvano razpelo, novo barvno preobleko pa sta dobila tudi kipa Kristusa in Marije.

Leseno razpelo brez podstavka raste neposredno iz tal. Profilirana lesena konzola nosi Marijin kipec iz lesa, zaprt v pločevinasto, z rešetko zaprto omarico. Omarica, ki ima dekorativno obdelane robove, je zgoraj polkrožno zaključena, vrhnji rob pa krasijo še trije stilizirani pločevinasti cvetovi, srednji obogaten z gorečim srcem s križem, ravno tako izdelanim iz pločevine. V zgornjem delu razpela je pritrjen večji leseni kip Križanega. Zaščiten je z manjšo, dekorativno obdelano pločevinasto strešico, ravno tako dekorativno obdelana večja pločevinasta streha pa ščiti razpelo tudi na vrhu. Na temenu jo krona stiliziran pločevinast cvet, pod njo pa je pritrjena pločevinasta tablica z napisom INRI. Kristusovo sklonjeno glavo krona trnjeva krona, izpod katere mu po obrazu polzijo kaplje krvi. Kri mu polzi tudi iz ran na strani, rokah in nogah. Boke mu ovija v zmečkanih gubah nabrana bela opasica, ki jo ob straneh dopolnjuje do kolen segajoča bogato nagubana draperija. Marija stoji z rokama pred seboj, kot da ju bo vsak trenutek sklenila v molitvi. Oblečena je v rdeče spodnje oblačilo in modro ogrinjalo z belo podlogo, ki ji pokriva tudi glavo. Preko rok ji visi rožni venec. Gube njene obleke so bolj shematizirane od gub na Kristusovi opasici.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month October 2018 Next month
M T W T F S S
week 40 1 2 3 4 5 6 7
week 41 8 9 10 11 12 13 14
week 42 15 16 17 18 19 20 21
week 43 22 23 24 25 26 27 28
week 44 29 30 31
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.