Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Kolaričeva kapela (Miheličeva, Bezikova kapela), znamenje z nišo
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Monday 22 Oct 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Kolaričeva kapela (Miheličeva, Bezikova kapela), znamenje z nišo
There are no translations available.

Na dvorišču ob novejši hiši in gospodarskih poslopjih, ob nekdanji pešpoti iz Drvanje na Benediški Vrh. Benediški Vrh 37
20_1_Kolariceva_kapela
Čas nastanka znamenja ni znan. Sedanji lastnik ve povedati, da je okrog leta 1900, ko je na posestvo prišla njegova mati, že stalo, po legendi pa naj bi bilo postavljeno v času hude lakote.

Znamenje je v tlorisu prečni pravokotnik. Nad visokim, nekoliko širšim zidanim in ometanim podstavkom se dviguje preprost zidan in ometan kubus. Prednjo stranico malo nad podstavkom členi niša, zaključena s potlačenim lokom, ki jo zapira preprosto oblikovan zastekljen lesen okvir. V vrhu se zaključuje s polkrožnim izbočenim čelom, ki ga obdaja izstopajoč, v ometu izveden okvir. Spodnja stranica okvirja je profilirana in se kot venčni zidec nadaljuje na stranski steni. Hrbtna stranica znamenja je v gornjem delu oblikovana enako kot prednja, v spodnjem delu pa ima skoraj po celotni višini v ometu izveden križ. Znamenje pokriva pločevinasta streha, ki jo na čelni stranici krasi dekorativen pas, na temenu pa jo krona pločevinast papeški križ s tremi prečkami, stoječ na ozkem podstavku s kroglo. Zaključki križa so oblikovani deteljičasto.

Stene niše, ki je v tlorisu polkrog, so pobarvane modro in posute s srebrnimi in zlatimi zvezdami. V niši stoji posrečeno izdelana lesena skupina Ane Samotretje. Ana stoji vzravnano, na levici drži malega Jezusa, ki jo z roko objema okoli vratu, z desnico pa za roko vodi Marijo, upodobljeno kot deklico. Ana je oblečena v rumeno, preprosto padajočo obleko s srebrnim pasom in belo ovratnico. Ogrnjena je v moder plašč z zeleno podlogo, ki ji pokriva tudi glavo. Kristus je gol, Marija pa je oblečena v rdečo krojeno obleko, izpod katere kukajo rokavi bele srajce. Obraza in gibi sv. Ane in Marije so individualizirani, Kristus pa je v celoti oblikovan bolj togo.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month October 2018 Next month
M T W T F S S
week 40 1 2 3 4 5 6 7
week 41 8 9 10 11 12 13 14
week 42 15 16 17 18 19 20 21
week 43 22 23 24 25 26 27 28
week 44 29 30 31
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.