Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Ješovnikov križ, leseno razpelo
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Tuesday 23 Oct 2018
Ulti Clocks content

razpisi
drustva
predobc


Ješovnikov križ, leseno razpelo
There are no translations available.

Ob poljski poti, nedaleč od ceste iz Ihove proti Negovi. Ihova 54

O postavitvi prvega razpela na tem mestu ni podatkov, znano je le, da se je podrlo v šestdesetih letih. Lastniki so tedaj lesena kipa Kristusa in Marije prodali, vendar so že v drugi polovici sedemdesetih let od Senekovičev pridobili nova kipa Kristusa in Marije, ki sta prvotno krasila Elblov križ v Trsteniku, in razpelo postavili nazaj. Kipa je tedaj obnovil Tacl iz Oseka. Razpelo je nazadnje leta 1984 obnovil Andrej Borko iz Ihove. Lesena kipca Križanega in Marije trenutno hranijo pri Ješovnikovih doma, a ju nameravajo v prihodnosti pritrditi nazaj na razpelo.

Leseno razpelo stoji na nizkem podstavku kvadratnega tlorisa. Podstavek je zidan iz nepravilno oblikovanih kamnov, vezanih z malto, na vrhu pa ga pokriva širša betonska plošča. Razpelo s prednje strani ob robovih krasi preprosta vrezana bordura, na stičišču krakov je vanj vrezana stilizirana cvetlica, na vrhu pa naslikana zastavica z napisom INRI. S prednje strani je tudi vrezana letnica 1984 in napis F.A.J./ IZDELAL ANDREJ BORKO IHOVA. Razpelo na vrhu ščiti z dekorativno obdelana pločevinasta strešica.

Kristusovo sklonjeno glavo krona trnjeva krona, izpod katere mu na čelo sili kri. Kri mu teče tudi iz ran na strani, rokah in nogah. Boke mu ovija do kolen segajoča bela opasica, ki jo razgibavajo diagonalne gube in jo na levi bogati motiv padajoče draperije. Marija stoji s sklenjenima rokama. Oblečena je v belo obleko in modro ogrinjalo z belo podlogo, ki ji pokriva tudi glavo. Oblačilo ji razgibavajo redke gube brez pravega volumna.

besedilo iz Zbornika Občine Benedikt
Avtorica: Tatjana Zemljič
 
Last month October 2018 Next month
M T W T F S S
week 40 1 2 3 4 5 6 7
week 41 8 9 10 11 12 13 14
week 42 15 16 17 18 19 20 21
week 43 22 23 24 25 26 27 28
week 44 29 30 31
KIJZ

Povezave

piso
uradni list
lex
muv_title
pis
feelslo

poosrednjihgoricah
turisticno_poslovni_vodnik
pano

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov si lahko preberete tukaj.

Z brskanjem po naši spletni strani, se strinjam z uporabo piškotkov.